vr. jun 21st, 2024
Leestijd: 3 minuten

De focus van de nieuwe aanbevelingen ligt op preventief onderhoud en reductie van het energieverbruik

Breda – De zomer is nog maar net begonnen op het noordelijk halfrond, maar diverse delen van Azië, Canada, Europa, Mexico en de Verenigde Staten zijn nu al getroffen door extreme hittegolven. De datacenterkoelingsexperts van Vertiv (NYSE: VRT), een wereldwijde leverancier van kritieke digitale infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, komen met nieuwe adviezen voor exploitanten van datacenters voor de omgang met deze extreme hitte.

De klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat de afgelopen acht jaar de warmste uit de geschiedenis waren. Veel mensen verwachten dan ook dat er in 2023 sprake zal zijn van nieuwe hitterecords. De extreem hoge buitentemperaturen en de nasleep daarvan leveren fikse uitdagingen op voor exploitanten van datacenters, die dagelijks al een gevecht moeten leveren met de warmte die binnen hun faciliteiten wordt geproduceerd. Er zijn echter maatregelen die zij kunnen treffen om de risico’s als gevolg van de extreme hitte terug te dringen, zoals:

  1. Luchtfilters reinigen of vervangen: De griezelige oranje nevel waar New York een aantal weken geleden in werd gehuld zou exploitanten moeten herinneren aan de noodzaak van het reinigen en vervangen van luchtfilters in de thermal management systems en HVAC-systemen binnen hun datacenter. Deze filters beschermen gevoelige elektronica tegen schadelijke luchtdeeltjes van onder meer rook van verre bosbranden.
  2. Zorgen voor gepland onderhoud met kortere intervallen: Energiebedrijven hebben vaak moeite om te voldoen aan de grote vraag die gepaard gaat met hogere temperaturen. Hierdoor komt uitval vaak voor. Als dit soort incidenten optreden, is het te laat om je in te lezen in problemen met een uninterruptible power supply (UPS)-systeem of koeleenheid. Het reinigen van condensatorspoelen en het op peil houden van koelmiddel zijn vormen van proactief onderhoud die kunnen helpen met het voorkomen van onverwachte storingen.
  3. Gebruikmaken van de beschikbare hulpmiddelen voor efficiëntieverbetering: Veel moderne UPS-systemen zijn uitgerust met zeer energie-efficiënte eco-modi die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid stroom die het systeem van het net trekt, wordt verminderd. Elke vermindering van de vraag kan namelijk het verschil betekenen tussen ononderbroken service en een rampzalige storing.
  4. Een beroep doen op alternatieve energiebronnen: Niet alle datacenters hebben toegang tot praktisch inzetbare alternatieve energiebronnen. Datacenters die dat wel hebben, zouden gebruik moeten maken van deze off-grid energiebronnen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om zonneparken naast het datacenter of op een externe locatie, windparken en lithium-ionbatterijen. Deze oplossingen maken het mogelijk om pieken in de energievraag af te vlakken of gespreid op te vangen. Het gebruik van generatoren tijdens hittegolven wordt daarentegen afgeraden, tenzij er sprake is van een stroomstoring. Dieselgeneratoren produceren namelijk meer broeikasgassen dan back-up opties die gebruikmaken van alternatieve energie. Organisaties zouden bij piektemperaturen zelfs het testen van generatoren moeten uitstellen.

“Hittegolven doen zich steeds vaker voor en worden steeds extremer”, zegt John Niemann, senior vice president Global Thermal Management bij Vertiv. “Dit legt enorme druk op energiebedrijven en exploitanten van datacenters in alle delen van de wereld. Organisaties moeten hier op passende wijze op reageren door proactief voorbereidingen te treffen. Dit is nodig voor het opvangen van de extra druk op zowel hun eigen energie- en koelsystemen als op het elektriciteitsnetwerk. Door prioriteit te geven aan preventief onderhoud en samen te werken met energieleveranciers voor het opvangen van de vraag, kunnen organisaties de kans op warmtegerelateerde storingen van apparatuur verkleinen.”

Flora Cavinato, global service portfolio director bij Vertiv, vult aan: “Dit jaar is er in diverse delen van Europa opnieuw sprake van hitterecords, en bij Vertiv zien we in de praktijk welke impact dit op datacenters heeft. Prioriteit toekennen aan warmteredundantie en samenwerken met een dienstverlener met een lokale aanwezigheid en eersteklas herstelmogelijkheden kan een belangrijk verschil maken voor de beschikbaarheid van datacenters. Daarnaast kunnen snelle responstijden en programma’s voor proactief onderhoud organisaties helpen om hun bedrijfsprocessen draaiende te houden en hun kritieke infrastructuur effectief te optimaliseren.”

De huidige adviezen zijn een aanvulling op eerdere aanbevelingen van Vertiv, zoals:

  • Laat zoveel mogelijk koelunits draaien om de belasting van afzonderlijke units te reduceren en zorg voor energiebesparing met mechanismen voor het coördineren van deze units.
  • Overweeg het gebruik van verschillende typen koelsystemen, zoals vloeistofkoeling, temperatuurregeling met koelwater in een gesloten systeem en koelsystemen zonder verdamping. Al deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor omgevingen waarbinnen sprake is van hoge temperaturen.
  • Maak gebruik van voorspellende modellering van de warmte-impact in plaats van uit te gaan van historische data. Nu de hitterecords in aantal toenemen, zijn historische maatstaven vaak niet toereikend voor het vaststellen van de actuele risico’s.

Meer informatie over stroomvoorziening, koeling, bedrijfscontinuïteit en preventief onderhoud voor datacenters ten tijde van extreme hitte is beschikbaar op Vertiv.com

Door Redactie