di. apr 22nd, 2025
Leestijd: 4 minuten

Veel MSP’s leveren uitgebreide beveiligingsoplossingen, maar is meer altijd beter? Over-engineered securitystacks kunnen leiden tot hogere kosten, inefficiëntie en zelfs nieuwe risico’s. Martijn Nielen, senior sales engineer bij WatchGuard, bespreekt de vijf meest voorkomende valkuilen waar MSP’s en klanten mee te maken hebben.

  1. Betalen voor ongebruikte functies

Veel security-oplossingen zitten boordevol geavanceerde functies die klanten in de praktijk niet gebruiken, maar waar ze wél voor betalen. “MSP’s verkopen vaak uitgebreide bundels omdat ze denken dat meer altijd beter is”, zegt Nielen. “In werkelijkheid zien we dat bedrijven en organisaties soms maar 20 tot 30% van de functionaliteiten daadwerkelijk inzetten.”

Dit leidt niet alleen tot geldverspilling voor de klant, maar ook tot extra beheerlast voor een MSP: elke overbodige functie moet alsnog worden geconfigureerd, geüpdatet en gemonitord. Bovendien maakt een overvolle securitystack het lastiger om snel en effectief te reageren op dreigingen. Securityteams moeten filteren welke meldingen écht belangrijk en welke puur ruis zijn. Hoe meer overbodige features, hoe lastiger het wordt om gefocust te blijven op de daadwerkelijke dreigingen.

  1. Complexiteit schaadt security

Meer tools betekent niet altijd een betere beveiliging. Een te complexe securitystack leidt juist tot kwetsbaarheden en operationele inefficiëntie. “We zien vaak dat MSP’s tools blijven toevoegen zonder eerst te kijken naar de integratie en het beheer”, aldus Nielen. “Daardoor ontstaan blinde vlekken, worden verkeerde instellingen gemaakt en raken securityteams het overzicht kwijt.”

Een groeiend aantal configuraties, dashboards en alerts betekent dat de kans op menselijke fouten exponentieel toeneemt. Hoe meer instellingen er te beheren zijn, hoe groter de kans op een misconfiguratie die een serieus beveiligingsrisico vormt. Een verkeerd ingestelde firewall of een vergeten update kan al genoeg zijn om een organisatie bloot te stellen aan cyberdreigingen.

“Bovendien leidt een te complexe securitystack tot alert-moeheid”, vult Nielen aan. “Securityteams krijgen dagelijks duizenden waarschuwingen, waarvan een groot deel vals alarm is. Dit zorgt ervoor dat cruciale bedreigingen over het hoofd worden gezien, simpelweg omdat ze verdrinken in de ruis of sommige dashboards in de praktijk daardoor zelfs volledig links laten liggen.”

  1. Overlap en inefficiëntie tussen beveiligingstools

Veel MSP’s bouwen een securitystack op uit meerdere leveranciers, zonder te kijken naar functionele overlap. Volgens Nielen gebeurt het opvallend vaak dat bedrijven betalen voor twee of zelfs drie tools die exact dezelfde functionaliteit bieden. “Dat betekent niet alleen dubbele kosten, maar ook onnodige complexiteit. Hoe meer losse systemen, hoe lastiger het wordt om ze goed te beheren en te monitoren.”

“Wanneer MSP’s verschillende tools inzetten voor detectie, logging en respons, wordt het lastig om een eenduidig beeld te krijgen van de beveiligingsstatus. Logs en alerts raken versnipperd over meerdere systemen, wat de incidentrespons vertraagt en de personeelskosten verhoogt.”

  1. One-size-fits-all werkt niet voor middelgrote organisaties

Wat goed werkt voor een multinational, is niet automatisch geschikt voor een middelgrote organisatie-. Toch bieden veel MSP’s hun middelgrote organisaties dezelfde beveiligingspakketten aan als grotere organisaties. Deze pakketten zijn vaak te uitgebreid en complex, waardoor ze niet aansluiten op de behoeften van gedistribueerde of middelgrote organisaties en hun IT-capaciteit.

“Ik snap de gedachtegang”, zegt Nielen. “Een MSP kiest een solide securitystack en biedt die aan al zijn klanten aan. Maar als die stack is ontworpen voor grotere organisaties met een toegewijd IT-team, kunnen anderen daar juist op vastlopen.”

“Voor MSP’s betekent dit dat ze zich beter kunnen onderscheiden door het aanbieden van een flexibel en schaalbaar aanbod in plaats van een one-size-fits-all oplossing. Want terwijl een multinational misschien een uitgebreide SOC-integratie nodig heeft, is een middelgrote organisatie vaak meer gebaat bij eenvoudig te beheren security zonder overbodige functies of hoge operationele lasten.”

  1. Verborgen compliancerisico’s door complexe security

Een te complexe securitystack leidt niet alleen tot frustratie bij gebruikers, maar kan ook serieuze compliancerisico’s met zich meebrengen. Wanneer beveiligingsmaatregelen te omslachtig of beperkend zijn, zoeken medewerkers alternatieve routes om hun werk gedaan te krijgen. En dat brengt organisaties in gevaar.

“Als security te ingewikkeld wordt, gaan mensen vanzelf workarounds zoeken”, waarschuwt Nielen. “Dat betekent dat ze beveiligingscontroles omzeilen, ongeautoriseerde tools gebruiken of gevoelige data op onveilige manieren delen.” Dit vergroot het risico op non-compliance met regelgeving zoals NIS2 en AVG.

Daarnaast maakt een complexe en overlappende securitystack rapportages en audits onnodig lastig. Wanneer logs en dreigingsinformatie verspreid zijn over meerdere tools, ontbreekt het vaak aan een eenduidig en overzichtelijk rapportagesysteem. Dit bemoeilijkt niet alleen interne controles, maar kan ook tot problemen leiden bij externe audits. “Een ander risico is onjuiste of inconsistente configuratie van securitytools. Hoe meer losse systemen een MSP gebruikt, hoe groter de kans op verkeerd ingestelde toegangscontroles of firewallregels die niet goed aansluiten op compliance-eisen. Dit kan leiden tot beveiligingslekken die pas ontdekt worden wanneer het te laat is.”

Hoe MSP’s deze valkuilen kunnen vermijden

De oplossing ligt niet in méér tools, maar in een slimme, geïntegreerde aanpak die flexibel genoeg is om aan te sluiten op de behoeften van MSP’s en hun klanten. Security moet zich aanpassen aan de organisatie, niet andersom.

“Het draait niet om zoveel mogelijk features, maar om beveiliging die efficiënt en beheersbaar is”, benadrukt Nielen. Het WatchGuard Unified Security Platform biedt een modulaire aanpak, waarbij MSP’s precies kunnen kiezen welke securitydiensten ze nodig hebben zonder concessies te doen aan het vereiste beveiligingsniveau. Dankzij een goed doordachte multi-tier, multi-tenant implementatie zijn templates herbruikbaar voor meerdere organisaties. Dit maakt het beheer eenvoudiger en bespaart enorm op tijd benodigd voor onderhoud van configuraties en hierdoor zijn MSP’s beter in staat om het klantenbestand uit te breiden. Van netwerkbeveiliging en endpointsecurity tot multifactorauthenticatie en geavanceerde detectie- en responsmogelijkheden (MDR), zonder de complexiteit van losse tools en dashboards

Vooral MDR (Managed Detection and Response) speelt hierin een sleutelrol. “Niet ieder bedrijf of organisatie heeft de middelen om 24/7 dreigingsmonitoring en -analyse in eigen beheer te doen”, stelt Nielen. “Daarom biedt WatchGuard MDR-diensten die MSP’s helpen om beveiligingsincidenten sneller te detecteren en erop te reageren en/of daadwerkelijk automatisch in te grijpen, zonder dat ze zelf een groot SOC-team hoeven op te zetten.”

Met deze aanpak kunnen MSP’s niet alleen efficiënter opereren, maar zich ook onderscheiden in een concurrerende markt. In plaats van een standaardoplossing aan te bieden, kunnen zij security op maat leveren, afgestemd op de risico’s en behoeften van hun klanten. Dit geeft hen niet alleen een concurrentievoordeel, maar ook een schaalbare en winstgevende manier om hun dienstverlening uit te breiden – zonder extra operationele druk of verborgen kosten.

Door Redactie