do. jun 20th, 2024
Leestijd: 4 minuten

Cloudwerken wordt het ‘nieuwe normaal’

De coronacrisis heeft de wereld blijvend veranderd. Alle bedrijven en organisaties moeten zich snel aanpassen, knopen doorhakken en veranderingen invoeren. Nu alles zo snel in beweging is, moeten de uitdagingen op de voet gevolgd worden. Processen actualiseren, telewerken een noodzaak. Hoe moet het nu verder? De digitalisering heeft een enorme spurt ingezet. Maar juist door deze plotse versnelling – en crisisstress –  hebben veel ondernemers nauwelijks tijd gehad om te kijken waar de digitale kwetsbaarheden op de loer liggen. IT-specialisten zijn er op voorbereid …

Foto: Pixabay.com | Artikel uit DeZAKENMARKT.nl

Het is overbodig te zeggen dat het een andere zomer is geweest dan voorgaande jaren. Voor elk bedrijf of organisatie zal het ongetwijfeld moeilijk geweest zijn met onder meer noodzakelijk telewerken en talloze processen die bijgesteld moesten worden. De coronacrisis maakte pijnlijk duidelijk dat het soms een lastige opgave is om medewerkers op afstand te laten werken. Dit vormt een groeiend probleem nu thuiswerken een blijvende rol gaat spelen in onze economie. Laat de coronacrisis dan ook een wake up call zijn: op cloud gebaseerd werken wordt het ‘nieuwe normaal’. Daarom de hoogste  tijd om technologische mogelijkheden te gaan omarmen.

Uitdaging

De inbreng van clouddiensten vormt in het algemeen een forse uitdaging voor ondernemers en iedereen die er mee te maken krijgt. Het heeft namelijk gevolgen voor de inrichting van de informatievoorziening, zowel technisch als procesmatig. Een goed ingerichte en beheersbare cloud-omgeving is essentieel om beter en sneller in te spelen op het immer dynamische ICT-landschap.

‘Gratis’ niet zonder risico

Dropbox, OneDrive, Google Drive… noem ze maar op. Talloze gratis clouddiensten zijn er ter beschikking. Bedenk wel: ‘gratis tot aan een bepaald volume’. Dus men maakt al spoedig gebruik van meerdere diensten. Hou er dan rekening mee dat in dit geval alle data (inclusief persoonsgegevens) op de servers staan van meestal Amerikaanse techgiganten. Daar bestaan hele andere privacy-reguleringen – en vereisten aan cyberveiligheid – dan in Europa. Als bedrijf is het daarom niet wenselijk dat medewerkers bedrijfsinformatie bij een clouddienst plaatsen waarmee géén contract gesloten is.

AVG

Er bestaan dus reële risico’s bij het in zee gaan met ‘gratis’ clouddiensten waarvan de servers niet in de Europese Unie staan. Daarbij roept de Brexit zeker wat vragen op. Hoe dan ook, de persoonlijke gegevens zijn binnen de Europese Unie (EU) via de AVG sterk verankerd.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een privacywet die geldt in de gehele Europese Unie (EU). Dankzij de AVG is de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de EU op dezelfde manier geregeld en gelden in elke lidstaat dezelfde regels.

‘Want de razendsnel ingevoerde nieuwe IT-technieken vereisen wel wat kennis en praktijkervaring’

Future proof

De coronacrisis bewijst overduidelijk dat thuiswerken de business niet in gevaar brengt. Bovendien zijn medewerkers er ook tevreden over. Een alleszins aantrekkelijke voorwaarde om de technologische mogelijkheden toe te passen. Op die manier is de onderneming niet alleen  ‘future proof’ en er wordt ook nog eens geplust met motivatie, tevredenheid en productiviteit. Door cloud-werken op een juiste en veilige manier in te voeren, hoeven medewerkers bijvoorbeeld niet meer naar het bedrijf te komen voor updates of beveiligingschecks. Deze locatie-onafhankelijkheid biedt dus enorm veel flexibiliteit. Er bestaan echter valkuilen. Want de razendsnel ingevoerde nieuwe IT-technieken vereisen wel wat kennis en praktijkervaring. Gelukkig is die bij gespecialiseerde IT-bedrijven volop voorhanden.

Cloud-gebaseerd

De cloud is een verzamelnaam voor online diensten, bestaande uit soft- en hardware. Werken in de cloud betekent dat programma’s en gegevens op iedere locatie en op ieder apparaat toegankelijk zijn. Dit biedt behoorlijk wat voordelen. De bestanden zijn veilig, onafhankelijk van fysieke locatie van de gebruiker, ieder apparaat met internet kan toegang krijgen tot de bestanden en de cloud kan worden ingezet als (automatische) back-upmogelijkheid. Bij een toenemend aantal bedrijven vormen clouddiensten één van de snelst groeiende segmenten waaraan IT-uitgaven besteed worden. De groei van deze uitgaven leidt er toe dat er verantwoorde keuzes gemaakt moeten worden in het investeren in de cloud. IT-voorzieningen zijn steeds complexer geworden door intensief gebruik en de behoefte aan efficiëntie, gebruiksgemak, beschikbaarheid en veiligheid.

Multi-cloud

De cloud kent diverse toepassingsvormen. Uit de praktijk komt naar voren dat de toepassingen van multi-cloud, distributed cloud en edge computing als meest populair worden bestempeld. Multi-cloud is het gebruik van meerdere clouddiensten binnen één configuratie. Veel organisaties kiezen voor een multi-cloud-strategie vanwege een aantal voordelen. Door het hebben van meerdere contractleveranciers is er een hoge mate van flexibiliteit en wendbaarheid en kunnen mogelijke risico’s beter gespreid worden. Het is mogelijk om voor iedere afdeling of locatie een oplossing te kiezen die voor hen het beste aansluit bij de wensen. Multi-cloud is dus geen ‘one size fits all’ oplossing.

‘De bescherming van persoonsgegevens moeten in alle gevallen gewaarborgd kunnen worden’.

Clouddienstverlening

Uiteraard is het van belang om ook programma’s en gegevens in de cloud goed te beschermen tegen cyberaanvallen of ransomware. Er zijn drie soorten van clouddienstverlening: Private, Hybride en Publieke. Een Private cloud is een systeem wat wordt gemaakt en beschikbaar is voor een geselecteerde groep gebruikers, bijvoorbeeld van één onderneming of organisatie. In een Publieke cloud is het niet bekend waar de gegevens worden opgeslagen, maar de aanbieder zorgt dat de gegevens beschikbaar zijn onder hun eigen voorwaarden. Denk hierbij aan Dropbox, Gmail of Microsoft 365. Een Hybride cloud is een situatie waarin zowel Private als Publieke cloud gecombineerd worden. Hierbij is het vaak irrelevant waar het datacenter staat, mits het maar voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving (EU). De bescherming van persoonsgegevens moeten in alle gevallen gewaarborgd kunnen worden. De problemen zijn immers helemaal niet nieuw en er zijn verschillende oplossingen.  Het meest verstandige wat men kan doen voor een veilige digitale omgeving, is het kiezen voor een veilige ‘AVG’-leverancier en een dito clouddienst.

Toekomstbestendig

De uitdagingen blijven onverminderd van kracht. Ook als de coronacrisis ten einde is. Bedrijven die ‘future ready’ zijn, hebben zes kenmerken gemeen. Ze hebben een positieve houding tegenover verandering. Ze staan open voor nieuwe technologie. Bovendien hebben ze een duidelijk plan voor een toekomst vol technologie. Ze weten hoe een werkwijze moet worden aangepast. Het blijft ook niet bij vage strategische plannen. Alle details zijn ingevuld. Documentatie, specificaties en financiering zijn op orde. Een ander kenmerk is dat deze bedrijven up-to-date blijven met opkomende trends. De zesde karakteristiek is een snel aanpassingsvermogen. Op nieuwe trends en uitdagingen wordt vlot gereageerd. Deze bedrijven zijn sneller op de markt dan concurrenten met een afwachtende houding.

 

Door Redactie

Geef een reactie