do. jun 20th, 2024
Leestijd: 3 minuten

Stelt u zich een toekomst voor waarin we gebruikte elektronica niet zomaar weggooien. In plaats daarvan verzamelen we individuele onderdelen voor een tweede, derde of zelfs vierde leven. Wanneer het apparaat zelf echt het einde van zijn levensduur bereikt heeft, renoveren en recycleren we het om dezelfde materialen te verwerken in de volgende generatie laptops, schermen of telefoons. Het is een toekomst waarin niets verloren gaat en de berg elektronica die elk jaar wordt weggegooid (wereldwijd meer dan 57 miljoen ton, om precies te zijn) aanzienlijk kleiner wordt. We dematerialiseren de technologie en bovendien stimuleren de materialen die we gebruiken een sterke circulaire economie. Op die manier beperken we de behoefte aan nieuwe grondstoffen.

Stroomlijnen van computerontwerp
Een jaar geleden introduceerden we Concept Luna, ons baanbrekende duurzame pc-ontwerp, een illustratie van onze visie op hoe we afval en emissies kunnen beperken, materialen kunnen hergebruiken en kunnen komen tot een hoger niveau van innovatie. De ingenieurs van onze Experience Innovation Group hebben het voorbije jaar gewerkt aan de verdere verfijning van het modulaire ontwerp van Concept Luna. Daarbij elimineerden ze de behoefte aan lijm en kabels en beperkten ze het gebruik van schroeven tot een minimum. Zo wordt het gemakkelijker om een systeem te repareren en te ontmantelen. Concept Luna kan reparatie en ontmanteling drastisch vereenvoudigen en versnellen. De onderdelen zijn toegankelijker en de mogelijkheden voor hergebruik nemen toe.

Met de huidige technologie met schroeven, lijm en verschillende gesoldeerde onderdelen kan het recycle-partners soms meer dan een uur kosten om een pc te ontmantelen. Met ons nieuwe ontwerp Concept Luna hebben we de tijd die nodig is voor de ontmanteling teruggebracht tot slechts een paar minuten. We hebben een microfabriek zelfs de opdracht gegeven om ons ontwerpteam te begeleiden. Dit heeft geleid tot een apparaat dat robots snel en gemakkelijk uit elkaar kunnen halen.

De circulaire revolutie
Door het duurzame ontwerp van Luna te combineren met intelligente telemetrie en robotautomatisering, hebben we iets gecreëerd dat een enorme verschuiving in de industrie teweeg kan brengen en circulariteit op schaal kan stimuleren. Een enkel duurzaam apparaat is één ding, maar de ware opportuniteit schuilt in de potentiële impact op miljoenen technische apparaten die elk jaar worden verkocht, en in de optimalisering van de materialen in die apparaten voor hergebruik, renovatie of recycling.

Met de telemetrie die we aan Luna hebben toegevoegd, kunnen we ook de gezondheid van individuele systeemonderdelen diagnosticeren, zodat er niets verloren gaat. Omdat de manier waarop klanten hun technologie gebruiken verschilt, bereiken niet alle onderdelen het einde van hun levensduur op hetzelfde moment. Zo gebruiken mensen die thuis werken misschien externe onderdelen, zoals toetsenborden en schermen. Het toetsenbord en scherm van de laptop werden dan nauwelijks gebruikt, terwijl het moederbord al aan vervanging toe is. Ons nieuwe Concept Luna kan voorzien in individuele onderdelen en ze verbinden met telemetrie om de levensduur ervan te optimaliseren. Eenvoudig gezegd is het vergelijkbaar met hoe wij onze auto’s onderhouden: we gooien niet de hele auto weg als we nieuwe banden of remmen nodig hebben.

De toekomst is modulair
Door verder te werken aan Concept Luna komen we dichter bij een toekomst waar meer apparaten met een modulair ontwerp worden uitgetekend. De boeiende toevoeging van robotica en automatisering dient als katalysator om de efficiënte ontmanteling van apparaten te versnellen, de staat en resterende bruikbaarheid van onderdelen te meten, en beter te begrijpen welke onderdelen kunnen worden hergebruikt, opgeknapt of gerecycleerd – zodat niets verloren gaat. Deze visie heeft verstrekkende en diepgaande gevolgen voor ons, onze klanten en de sector in het algemeen, want we werken voortaan samen aan de beperking van e-afval.

Dit zijn de ontdekkingen die ons team ingenieurs, gepassioneerde experts in duurzaamheid en ontwerpers inspireren om Concept Luna verder te blijven ontwikkelen. Luna is nu “slechts een concept”, maar houdt toch een langetermijnvisie in op hoe we kunnen komen tot een nog grotere zakelijke en maatschappelijke impact door middel van circulair ontwerpen. We zetten grote stappen vooruit in de verwezenlijking van onze Advancing Sustainability-doelstellingen, maar ondertussen blijven we innoveren, grenzen verleggen, feedback vragen en bedrijfsmodellen opnieuw heruitvinden. Met Luna willen we baanbrekende ontwikkelingen stimuleren en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen.

Meer (beeld)materiaal rondom Comcept Luna van Dell Technologies is te vinden via deze link

Door Redactie