vr. jun 21st, 2024
Leestijd: 2 minuten

Databricks lanceert het Data Intelligence Platform

Amsterdam,  Databricks lanceert deze week het Data Intelligence Platform. Dit nieuwe platform is het resultaat van de overname en integratie van MosaicML eerder dit jaar. Het Data Intelligence Platform combineert het robuuste datafundament van Databricks’ lakehouse-architectuur met gebruiksvriendelijke generatieve AI, zodat het eenvoudiger en kostenefficiënter wordt om bedrijfsdata optimaal te gebruiken.

Het Data Intelligence Platform transformeert databeheer door AI-modellen te gebruiken om diepgaand inzicht te krijgen in de semantiek van bedrijfsdata. Dit noemen we data-intelligentie. Het platform bouwt voort op de lakehouse-architectuur – een geïntegreerd systeem om alle gegevens binnen het bedrijf te bevragen en te beheren – en analyseert automatisch de data (zowel inhoud als metadata) én hoe data wordt gebruikt (waaronder query’s, rapportages en afkomst). Dit diepgaande inzicht in bedrijfsdata biedt krachtige nieuwe mogelijkheden:

  • Natuurlijke taal biedt toegang tot data. Met behulp van generatieve AI kun je met een Data Intelligence Platform in gesprek gaan net als met een chatbot. Zo kan iedere werknemer met data werken, zonder specialistische kennis.
  • Semantische dataverwerking. Generatieve AI begrijpt het datamodel, de metrics en KPI’s van elke organisatie om nieuwe manieren te bieden om met data te werken of automatisch afwijkingen te spotten in de manier waarop data wordt ingezet.
  • Geautomatiseerd beheer en optimalisatie. AI-modellen kunnen de indeling, partitionering en indexering van data optimaliseren op basis van gebruik, waardoor er minder handmatige configuratie nodig is.
  • Betere governance en privacy. Het Data Intelligence Platform kan automatisch misbruik detecteren, classificeren en voorkomen, terwijl je het beheer gemakkelijk met behulp van natuurlijke taal kunt verrichten.

Het Data Intelligence Platform kan iedere zakelijke AI-applicatie versterken door deze te verbinden met de relevante bedrijfsdata en toegang te bieden tot de semantiek die het Data Intelligence Platform heeft aangeleerd om nauwkeurige resultaten te leveren. Ontwikkelaars van AI-applicaties hoeven niet langer data-intelligentie te bereiken  door middel van foutgevoelige prompt engineering.

Lees voor meer informatie over het Data Intelligence Platform het Engelstalige blog op de Databricks-website

Door Redactie