do. mrt 28th, 2024
Leestijd: 2 minuten

Het onderwerp cybersecurity is actueler dan ooit. Op de grootste Beneluxbeurs voor cybersecurity, Cybersec Europe, tonen meer dan 130 bedrijven slimme oplossingen.

Het zeer uitgebreide programma van 84 sessies per dag geeft bedrijven inspiratie om te komen tot een effectieve strategie tegen cybercrime. Zo zijn er expert talks van toonaangevende sprekers als Mikko Hypponen, Tobias Schrödel en Eddy Willems. Cybersec Europe vindt plaats op woensdag 11 en donderdag 12 mei in Brussels Expo en is na registratie op www.cyberseceurope.com gratis te bezoeken.

“We brengen vooral alle IT-kennis samen en helpen bezoekers de strategische puzzel te leggen om zich afdoende te beveiligen”, zegt Bram van den Braak, woordvoerder van organisator Jaarbeurs. “Verschillende visies samenbrengen leidt tot sterke oplossingen en samenwerkingen. De bezoeker ontmoet op de beurs experts en sprekers die hen aan het denken zetten.”

Internationale sprekers en experts
Voor de bezoekers aan Cybersec Europe zijn er maar liefst 84 gratis sessies per dag, waaronder gesprekken met experts als Mikko Hypponen, Tobias Schrödel, Eddy Willems en Emmanuel Kessler. “Het is onze ambitie om de go-to-hub te worden op vlak van cyberbeveiliging”, zegt Bram van den Braak. “Cybercrime is alom tegenwoordig en wijdverspreid. Stel je voor dat een nutsbedrijf wordt aangevallen. Dan is de impact op een enorme schaal voelbaar. Daarom moeten we werk maken van een visie op macro-niveau. Dat is ook meteen het doel van Cybersec Europe: cyberbeveiliging op de agenda van boardrooms en politici zetten.”

Tobias Schrödel staat vooral in Duitsland bekend als comedyhacker en is een van de bekendste cybersecurity-experts van Europa. “Tijdens Cybersec Europe laat ik bezoekers zien hoe je je weg vindt op het darknet, hoe makkelijk het is om gevoelige data te vinden en hoe hackers te werk gaan. Ik toon de bezoekers hoe slimme digitale toestellen een potentieel gevaar vormen wanneer ze gehackt worden, en hoe ze zich het best beschermen tegen cybercriminelen”, aldus Tobias Schrödel.

In België is ook Eddy Willems een grote naam wat betreft cybersecurity. “Wat mij vooral opvalt, is dat cybercriminaliteit al erg lang meegaat en dat we het nog steeds niet geleerd hebben. Bedrijfsleiders, overheid en onderwijs moeten dringend werk maken van een algemene, breed gedragen cybersecurity-strategie. Het begint al op de schoolbanken. Vandaag leren jongeren niet hoe ze zich kunnen wapenen tegen digitale dreiging, terwijl we wel allemaal digitaal leven.”

Georges Attaya stelt dan weer zijn nieuwe project Skillsbeam voor, een platform om de juiste mensen te vinden voor een job in de IT-sector. “Recruiters kijken nog te vaak naar de jobtitel bovenaan het CV van kandidaten. Maar de perfecte werknemer bestaat niet. Ik pleit ervoor om niet naar jobtitels te kijken, maar naar diverse vaardigheden van mensen. Vandaag hoef je geen informaticus te zijn om een belangrijke job in de IT-sector uit te oefenen.”

Koen Druyts heeft het op de beurs over hoe men zich kan verzekeren tegen cybercriminaliteit. Zelf ziet hij de vraag naar cyberverzekeringen explosief stijgen. “Het aantal verdubbelt ongeveer elk jaar”, zegt hij. “Een verzekering moet vooral ook het sluitstuk zijn van een goede preventie. Mensen moeten bewust omspringen met gegevens en alert zijn voor cyberdreigingen. Je moet er vooral voor zorgen dat je systemen niet wagenwijd openstaan. Loopt het dan toch mis, dan heb je baat bij een verzekering.”

Gratis registratie
Een gratis ticket bekomen voor Cybersec Europe kan door je te registreren op www.cyberseceurope.com. Na registratie krijg je bovendien toegang tot het online platform waar je onder andere kunt netwerken en je eigen programma kunt samenstellen. Bovendien is er een live stream voor een deel van de sessies.

Door Redactie