wo. apr 17th, 2024
Leestijd: 2 minuten

Artificial Intelligence (AI) biedt ontzettend veel kansen en vormt tegelijkertijd een bedreiging voor organisaties en de gehele maatschappij.

Dit is een van de belangrijkste uitkomsten van het jaarlijkse KB4-CON-congres dat onlangs plaatsvond in Orlando (USA). Het congres wordt georganiseerd door KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing.

Meer dan 1.600 deelnemers uit 28 landen bezochten KB4-CON 2024. Het thema van dit jaar, ‘Securing the Future: AI and the Human Layer’, benadrukte de belangrijke rol van AI in het verbeteren van cybersecurity-maatregelen en bij het vormgeven van de werkplek van de toekomst en verkende populaire verdedigingsstrategieën tegen alsmaar escalerende cyberdreigingen. Verder vestigde de conferentie de aandacht op de meest urgente debatten in de cybersecurity en daarbuiten.

Rachel Tobac, CEO & ethical hacker bij SocialProof Security, leidde een belangrijke discussie over de veranderende dynamiek van hacken in het tijdperk van AI. In haar sessie liet ze zien hoe krachtige AI-algoritmen, voice-cloning technologie en ChatGPT het landschap van hacking veranderen, wat zowel uitdagingen als kansen biedt voor cybersecurity-professionals en -organisaties. Deelnemers kregen een live demonstratie van AI-hacking met gesimuleerde gevolgen te zien, waardoor ze inzicht kregen in de gevolgen en preventieve maatregelen die ze kunnen nemen om hun organisaties te beschermen.

Maurice Conti, futurist en oprichter van Applied Intelligence, benadrukte in zijn keynote de impact van generatieve AI op bedrijven en industrieën. Conti gaf richtlijnen over hoe organisaties AI kunnen inzetten voor waardevermeerdering, samenwerking en innovatie. Ook bood hij inzichten in het onderzoeken van risico’s, kansen en praktische toepassingen van AI. Zijn toespraak diende als stappenplan voor professionals die AI-gerelateerde investeringen overwegen.

“Onze zevende jaarlijkse KB4-CON werd gekenmerkt door baanbrekende discussies over het snijvlak van AI en cybersecurity,” zegt Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4. “We kregen nieuwe inzichten van een aantal thought leaders uit de industrie over de verschuiving in cybercriminaliteit als gevolg van AI-ontwikkelingen. De nadruk lag vooral op het begrijpen van de bredere gevolgen van generatieve AI en de opkomende dreigingen en kansen die daarmee gepaard gaan. Het onderstreept de noodzaak om alerter en proactiever te zijn bij het bestrijden van deze snel ontwikkelende dreigingen.”

Door Redactie