zo. feb 25th, 2024
Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse deelname aan de meest invloedrijke techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, bestaat in januari 2023 uit zeventig innovatieve groeibedrijven. Via technologieën als kunstmatige intelligentie en quantum dragen ze bijvoorbeeld bij aan oplossingen voor klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling. De officiële aftrap van de Nederlandse missie is op donderdag 13 oktober tijdens ‘CES Unveiled Amsterdam’ in de Beurs van Berlage. Hier worden deze en andere producten en trends gepresenteerd.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) opent CES Unveiled en bezoekt de Nederlandse deelnemende innovaties: “De CES is voor Nederlandse startups én scale-ups een bewezen wereldpodium om hun innovatieve oplossingen te presenteren. Niet alleen op de internationale markt, maar ook aan geïnteresseerde investeerders. Zo kunnen deze ondernemers groeien. Dat doen we door zeventig bedrijven mee te nemen die kansrijke technologieën of producten ontwikkelen.”

CES 2023
De bedrijven nemen vanaf 5 januari 2023 onder het mom ‘Tech for a responsible future’ deel aan de CES in Las Vegas. De CES vindt jaarlijks plaats met meer dan 170.000 bedrijven en investeerders uit zo’n 160 landen. Voor het eerst bestaat de Nederlandse delegatie voor bijna de helft uit scale-ups. De volledige lijst van deelnemende Nederlandse bedrijven is hier te zien.

De deelnemende bedrijven komen uit het hele land en vertegenwoordigen een breed aanbod van oplossingen. QuiX Quantum uit Enschede bijvoorbeeld ontwikkelt de meest krachtige Quantum Photonics Processor met een enorme rekenkracht om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling aan te gaan. Het bedrijf haalde gisteren nog een order van 14 miljoen euro van het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR binnen voor een complete fotonische universele quantumcomputer.

Het Eindhovense Alphabeats gaat de strijd aan met de wereldwijde burnout pandemie. Het bedrijf ontwikkelde software die met behulp van biofeedback de muziek van een gebruiker kan aanpassen. Door te meten hoe het lichaam op muziek reageert, en vervolgens met kunstmatige intelligentie (AI) de frequenties te veranderen, wordt er muziek gecreëerd waarbij de hersenen sneller in de ontspanningsstand komen.

Meer scale-ups
De wens ontstond om deze editie nog meer grotere bedrijven (scale-ups) te presenteren op CES. Om die reden omvat het NL Tech Paviljoen op CES 2023 voor het tweede jaar op rij twee paviljoens. In het ‘Netherlands Tech Square’ staan de 40 nieuwste en beste startups. Daarnaast bieden zo’n 30 scale-ups hun innovatieve oplossingen aan in het ‘Netherlands Next Level Innovations Pavilion’.

Eén van die scale-ups is LeydenJar uit Leiden. Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen 70 procent hoger kan komen te liggen. Een andere deelnemer is het Rotterdamse RanMarine dat een apparaat bouwt dat als een kruimeldief afval in het water kan verzamelen en opruimen.

CES Unveiled Amsterdam op 13 oktober 
De officiële aftrap van de Nederlandse CES-missie is tijdens ‘CES Unveiled Amsterdam’, op 13 oktober 2022 in de Beurs van Berlage. CES Unveiled is een officieel CES preview event waar de nieuwste producten en trends in aanloop naar CES 2023 worden gepresenteerd. Naast de Nederlandse bedrijven presenteren ook startups uit de Visegrad regio en Duitsland hun producten, een unicum voor CES Unveiled Amsterdam. Ook zijn er inspirerende keynote sessies van onder anderen Gary Shapiro (president and CEO CTA), Ali Niknam (founder en CEO bunq) en Sabine Stuiver (co-founder Hydraloop). Het evenement wordt georganiseerd door de Consumer Technology Association (®CTA) in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wil je CES Unveiled bezoeken? Registreer je dan hier.

Trainingsprogramma
De exposerende bedrijven volgen de komende maanden een trainingsprogramma dat hen aangeboden wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daardoor kunnen ze zich op CES zo goed mogelijk presenteren aan een wereldwijd netwerk van potentiële klanten, investeerders en journalisten.

Economische meerwaarde
Het wordt de zevende keer dat Nederland deelneemt aan de CES. De afgelopen zes jaar hebben ruim 250 Nederlandse bedrijven de beurs aangedaan. Voor veel van hen was de CES een doorbraak. Die bedrijven leverden naar schatting sinds hun deelname bijna 10.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen door het hele land op.

Door Redactie