vr. jun 21st, 2024
Leestijd: 2 minuten

Survey wijst uit dat de groei, o.a. uit nieuwe diensten en industriesectoren, ten koste gaat van het stressniveau en welzijn van medewerkers

Barracuda Networks heeft de resultaten van nieuwe survey gepubliceerd waaruit blijkt hoe Nederlandse Managed Service Providers (MSP’s) hun dienstenportfolio aanpassen om beter te kunnen voorzien in de veranderende securityuitdagingen van klanten, zoals medewerkers die op afstand of hybride werken en groeiende aanvalsoppervlak. Zo zegt 24% van de Nederlandse MSP’s in 2023 duidelijke zakelijke kansen te zien in cloudgebaseerde toepassingen (SaaS) en infrastructuur (IaaS; 33%), in netwerksecurity (33%) en in Security Operations Centers (30%).

De bevindingen zijn te vinden in een nieuw rapport, The Evolving Landscape of the MSP Business 2023, gepubliceerd in samenwerking met Barracuda’s Global MSP Day. Dit is het zesde jaar dat MSP Day wordt gevierd, met een reeks live en virtuele evenementen voor MSP’s, die plaatsvinden over de hele wereld.

“MSP’s zijn een essentieel onderdeel van het cybersecuritylandschap en helpen organisaties van iedere grootte om medewerkers, middelen, gegevens en IT-infrastructuur te beschermen tegen een groeiend scala aan cyberdreigingen”, zegt Alain Luxembourg, Vice President Benelux and Nordics bij Barracuda. “Onze survey laat zien hoe serieus MSP’s dit nemen. Het belicht enkele van de kansen die Nederlandse MSP’s in 2023 zien, evenals de uitdagingen waar ze voor staan bij de concurrentie om talent en marktaandeel.”

Enkele belangrijke bevindingen uit het rapport:

 • Nederlandse MSP’s zien 2023 met voorzichtig optimisme tegemoet.
  • Hoewel de onzekerheid over de economische ontwikkelingen dit jaar aanhoudt, hebben de ondervraagde MSP’s voorzichtige groeiverwachtingen, waarbij ze een gemiddelde omzetstijging van 7% verwachten: van €8,61 miljoen in 2022 tot €9,22 miljoen in 2023.
 • Deze groei zal worden gevoed door het aanbieden van nieuwe diensten en het ondersteunen van nieuwe industriesectoren.
  • Nederlandse MSP’s verwachten in 2023 gemiddeld vijf nieuwe diensten voor klanten te introduceren.
  • 42% wil uitbreiden naar nieuwe industriesectoren.
 • Deze groei heeft wel een prijs: MSP’s worden geconfronteerd met uitdagingen.
  • Een kwart (24%) van de Nederlandse MSP’s maakt zich zorgen over de toegenomen concurrentie op de MSP-markt en over het aantrekken van talent (30%).
  • Velen zijn van mening dat aanzienlijke verbeteringen nodig zijn om bij te blijven met de nieuwste technologie- en securitytrends (18%) en om het welzijn van medewerkers op peil te houden of te verbeteren (18%).
  • De gemiddelde MSP-medewerker heeft last van stress: bijna een derde (30%) van de respondenten meldt een hoog niveau van medewerkersstress.

“Er liggen in 2023 veel kansen voor MSP’s. Kleine en middelgrote bedrijven worden geconfronteerd met een enorme kloof tussen hun huidige securityniveau en het securityniveau dat ze zouden moeten hebben om veilig te zijn en te blijven”, zegt Roy de Bruijn, Chief Commercial Officer bij Tredion. “Het is onze verantwoordelijkheid om mkb-bedrijven bewust te maken van de cyberrisico’s die ze lopen, de securitygebreken die ze moeten aanpakken, de compliance-eisen waar ze mee te maken hebben – zoals de NIS2-richtlijn – en de investeringen die daarvoor nodig zijn. MSP’s die beschikken over mensen met de kennis en de skills om klanten in die trajecten te ondersteunen staat een mooie toekomst te wachten.”

Het rapport is gebaseerd op onderzoek in opdracht van Barracuda door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Vanson Bourne, en omvat de inzichten van 500 beslissers en kenniswerkers van managed service providers in Noord-Amerika, EMEA en ANZ regio’s, met tussen de vijf en 350 werknemers.

Het volledige rapport is hier te vinden: https://www.barracudamsp.com/resources/reports/report-the-evolving-landscape-of-msp-business-2023

 

Door Redactie