zo. feb 25th, 2024
Leestijd: 2 minuten

Axis Communications introduceert de achtste generatie van zijn eigen system-on-chip (SoC) voor netwerkvideo: de ARTPEC-8. Deze chip is ontwikkeld om krachtige analytics-toepassingen op basis van deep learning ‘on the edge’ mogelijk te maken.

Daarnaast versnelt de nieuwe chip de ontwikkelingen die hun intrede deden bij de implementatie van zijn voorganger, onder andere op het gebied van superieure beeldverwerking, verbeterde cybersecurity en krachtige compressie. De eerste cameramodellen met ARTPEC-8 verschijnen dit jaar nog op de markt.

Doordat de ARTPEC-8 geavanceerde analytics-toepassingen op basis van deep learning ‘on the edge’ ondersteunt, hebben de camera’s de verwerkingskracht om gegevens op het apparaat zelf te analyseren. Een voorbeeld hiervan is real-time objectdetectie en -classificatie, wat het mogelijk maakt analytics te ontwikkelen die onderscheid kunnen maken tussen verschillende soorten objecten, zoals voertuigtypes. Dit vormt de basis voor AXIS Object Analytics. De nieuwe ARTPEC-chip stelt daarnaast Axis-partners in staat om meer en verbeterde camera-applicaties te ontwikkelen, die inspelen op de behoeften van klanten en specifieke use cases.

Voordelen van de edge
De voordelen van data-analyse ‘on the edge’, oftewel op de camera zelf, zijn enorm. Zo gaat er geen informatie verloren door compressie of overdracht en worden resultaten betrouwbaarder. Gebruikers worden sneller gewaarschuwd, waardoor ze onmiddellijk kunnen reageren om mensen en hun eigendommen te beschermen en de juiste beslissingen kunnen nemen over hun bedrijfsvoering. Het zorgt ook voor kostenbesparingen omdat er minder bandbreedte, opslagruimte en dus minder servers nodig zijn. Minder bandbreedte en opslag verkleinen het risico dat gevoelige gegevens verloren gaan terwijl een kleiner aantal servers de schaalbaarheid verbetert.

Verbeterde analytics-prestaties en beeldverwerking
ARTPEC-8 blijft gebruikmaken van de Axis Lightfinder 2.0- en Axis Forensic WDR-technologie voor de beste beeldverwerking onder moeilijke lichtomstandigheden. Daarnaast maakt de chip een nieuwe technologie mogelijk: Axis Scene Intelligence. Deze technologie maakt gebruik van algoritmen die getraind zijn in real-life omgevingen en levert waardevolle metadata. Deze metadata kan worden gebruikt voor snelle, gemakkelijke en efficiënte zoekmogelijkheden in live of opgenomen videobeelden in een VMS en minimaliseert valse alarmen.

Betere cybersecurity
Een voordeel van ARTPEC-8 is dat deze volledig door Axis is ontwikkeld. Dit is cruciaal voor de cybersecurity, omdat in de toekomst het overgrote deel van de Axis-netwerkvideoproducten gebaseerd zal zijn op de nieuwe chip. De achtste generatie bouwt voort op de cybersecurity-functionaliteiten die met ARTPEC-7 werden geïntroduceerd, zoals ondertekende firmware en secure boot. Daarnaast ondersteunt de nieuwe chip Axis Edge Vault voor de beveiligde opslag van cryptografische sleutels en certificaten. Bepaalde camera’s zullen ook beschikken over een Trusted Platform Module (TPM) voor FIPS-compatibele beveiligde opslag.

“Met ARTPEC-8 baant Axis de weg naar een nieuw tijdperk van boeiende edge-analytics op basis van deep learning”, aldus Johan Paulsson, Chief Technology Officer bij Axis. “Ons doel is om de wereld slimmer en veiliger te maken. Met het breedste assortiment aan analytics-toepassingen willen we de toegang tot waardevolle inzichten zo gemakkelijk mogelijk maken. Zoals altijd is de chip volledig geoptimaliseerd voor hoogwaardige netwerkvideo-oplossingen en hebben we de volledige controle over ieder element.”

Door Redactie