za. feb 4th, 2023
Leestijd: 2 minuten

Altair heeft Flow Simulator van technologiepartner GE Aviation gekocht. Dat is geïntegreerde software voor stromingen, warmteoverdracht en verbranding, waarbij met verschillende nauwkeurigheden simulaties zijn uit te voeren om het ontwerp van machines en systemen te optimaliseren. Tegelijkertijd hebben beide bedrijven een ‘memo of understanding’ (MoU) getekend voor een lange termijn strategisch samenwerkingsrelatie en managementcontacten. Daarin staat dat Altair de Flow Simulator blijft doorontwikkelen en dat GE Aviation toegang krijgt tot Altair’s complete softwareportfolio voor het onderzoeken van nieuwe toepassingen en workflows.

Ontwerpen op systeemniveau

 
Ontwerpen op systeemniveau wordt kritischer omdat organisaties de verantwoordelijkheid hebben om steeds complexere toepassingen te simuleren. Daarom is er een grote behoefte aan software waarmee snel complete systemen te modelleren zijn en het gedrag te simuleren is. Onder andere voor roterende machines, elektrische mobility, windturbines, warmtewisselaars en vrijwel alles met betrekking tot thermisch management.
GE Aviation heeft Flow Simulator ontwikkeld voor het snel simuleren van alle stromingen in vliegtuigmotoren, tijdens de cyclus van opstijgen vanaf de startbaan, de vlucht en de landing. Vanaf het begin is deze software gebruikt voor het eenvoudiger modelleren van complexe thermische toepassingen, zoals ook voorkomen in de zorg, bij locomotieven en duurzame energieopwekking. Voordat Altair de simulatiesoftware overnam, distribueerden ze Flow Simulator al via de Altair Partner Alliance (APA).

Samenvatting functionaliteit

Flow Simulator biedt de volgende functionaliteit:

  • Geïntegreerde stroming/thermische netwerkmodellering – een uitgebreide bibliotheek van vooraf geconfigureerde elementen en onderdelen die gebruik maken van een grote openbaar beschikbare experimentele dataset voor drukval en warmteoverdracht.
  • Module voor regelsystemen – proportioneel integraal afgeleide (PID) regelaars, feedforward en missies zijn te integreren met stromings-/warmteoverdrachtsmodellen om gesimuleerde machinefuncties te optimaliseren tijdens analyses van de cycli/missie.
  • Optimalisatiemodule – Monte Carlo, Optimal Latin Hypercube en N-factoriële analyses verkennen snel de hele ontwerpruimte van een 3D-modelleeromgeving. Een analytisch model is te parametriseren op basis van de stromingsconfiguratie, vorm, afmetingen en thermische kenmerken om tot een optimaal kosten-/batenontwerp te komen.
  • Door gebruikers te definiëren elementen – mogelijkheid om de eigen IP en specificaties van klanten te integreren met UDE creator, welke wordt ondersteund in flexibele python scripting en de Fortran taal. Via API’s is de Flow Simulator ook te integreren met externe software voor multidisciplinaire analyses.
  • Intuïtieve interface – een moderne interface voor pre, post, solve en optimalisatie. De driedimensionale ontwerpomgeving biedt de mogelijkheid om het netwerkmodel naadloos te combineren/integreren met 3D CAD en de IP en specificaties van klanten.

 

Markt en functionaliteit uitbreiden

“Wij hebben al enkele jaren samengewerkt met GE Aviation aan verschillende initiatieven, zoals rotordynamiek met Altair OptiStruct”, zegt James R. Scapa, Altair oprichter en Chief Executive Officer. “Daar zijn al nieuwe samenwerkingskansen uit ontstaan. Wij waarderen de sterke relatie met GE Aviation nu we onze krachten bundelen voor het aanjagen van innovaties op het gebied van vliegtuigmotoren en in andere markten. Door gebruik te maken van onze simulatiesoftware en AI-gestuurde aanpak van innovatie, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om Flow Simulator uit te breiden en geschikt te maken voor andere toepassingen. Zoals in de auto-industrie, de ontwikkeling van elektrische mobiliteit, duurzame energieopwekking en voor defensie.”

“Altair gaat de Flow Simulator functionaliteit om complexe thermische systemen eenvoudiger te modelleren naar andere markten brengen”, zegt Arjan Hegeman, senior executive technology van GE Aviation. “Ondertussen gaan Altair en GE Aviation de software verder ontwikkelen en zowel nieuwe simulatietechnologie als ontwerptools toevoegen die de toepasbaarheid ervan uitbreidt voor een bredere gebruikersgroep.”

Meer informatie over Flow Simulator is te lezen op: https://www.altair.com/flow-simulator/

Door Redactie