Nieuws

XBA Telecom: ‘Wie wil overleven, moet nu in beweging komen’

18 dec 2014 - Categorie: Telecom / telecommunicatie

Reseller, facilitair aanbieder, whats in a name? Waar het volgens Richard Wiggers, directeur van XBA Telecom om gaat, is dat je als kanaalpartij een business model moet vinden waarmee je goed aansluit op de behoeften van een specifieke klantgroep. Zo’n groep is die van zelfstandig ondernemers die zich willen bezighouden met een goed advies aan kleinzakelijke klanten.


Waar een gat in de markt zit, komt er altijd wel een partij langs om het gat te vullen. Zo’n gat vond Richard Wiggers, reden voor hem om XBA Telecom op te richten als intermediair tussen de aanbieders van telecomoplossingen en zelfstandig telecomadviseurs. Het gat, dat bestond uit het enerzijds ontbreken van goede telecomaanbieders voor kleinzakelijke ondernemers zoals retailers, anderzijds het ontbreken van organisaties die zelfstandige telecomondernemers kunnen ondersteunen.

 “XBA is een facilitair bedrijf voor zelfstandig ondernemers die telecomdiensten willen verkopen in de kleinzakelijke markt. Wij willen de kleine ondernemer, ondersteunen waar ze het nodig hebben. Denk aan administratie, (sales)trainingen, marktonderzoek en een vrij nieuwe dienst van ons; een individuele secretariële dienstverlening. Zo kan de ondernemer zijn werk goed doen. Dat is XBA. Wij nemen onze telecomdiensten af bij Retail Synergie."

Veranderende markt

De telecommarkt is aan het veranderen. Het traditionele verkopen van een abonnement met een aantal minuten verschuift naar een data-abonnement waar je alles mee kunt. Dat betekent dat de telecomprovider qua functionaliteit uitgehold wordt en op zoek is naar andere businessmodellen waarbij de nadruk op service gericht wordt. Dat wordt precies op het juiste moment gecombineerd met de voortschrijdende techniek zoals de “Cloud”.

Ook XBA Telecom zal binnenkort via de aangesloten adviseurs niet alleen een abonnement aan de groenteboer verkopen, maar ook cloudoplossingen voor toepassingen zoals werkplekomgevingen of boekhouding. Is de groenteboer in één keer klaar, stelt Wiggers. Een soort one-stop-shopping. Wie gaat in deze snel veranderende markt winnen? Het telecom- of het IT-kanaal? Wiggers denkt dat het de partijen zijn die tot verandering in staat zijn, ongeacht het kanaal.

Dit is een samenvatting van het interview met Richard Wiggers, directeur XBA Telecom, in het vakblad Resellers Business 1, 2014. Lees hier het volledige artikel.