Nieuws

Vrije Universiteit Amsterdam verstevigt technologische positie met colocatie bij Interxion Science Park

14 dec 2017 - Categorie: Datacentrum

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) gaat een groot gedeelte van zijn IT-infrastructuur verplaatsen naar het Interxion Science Park datacenter.


De overeenkomst voor de colocatie van de VU op het Science Park werd op 14 november 2017 getekend door Marjolein Jansen, vicevoorzitter Vrije Universiteit Amsterdam, en Dirk van de Geer, directeur Interxion Science Park.

De verhuizing is onderdeel van een groot project dat tot doel heeft de VU te voorzien van de best mogelijke opslag- en rekencapaciteit voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Momenteel wordt er gewerkt aan een highspeed darkfiber verbinding tussen het Science Park en de VU-campus aan de Boelelaan met een hoge bandbreedte. Deze voorbereidingen zijn noodzakelijk om de campus in de toekomst te kunnen faciliteren met de nieuwste technologieën. Daarnaast wordt de IT-infrastructuur gecentraliseerd gehuisvest bij het Interxion Science Park AMS9 Datacenter.

 

Marjolein Jansen, vicevoorzitter van de Vrije Universiteit Amsterdam: “Voor de VU is deze overeenkomst een belangrijke stap om verder te werken aan de opbouw van ons 100Gb netwerk en server- en storage-omgeving. In de komende maanden zullen er diverse verhuizingen van apparatuur vanaf de campus aan de Boelelaan naar het Science Park plaatsvinden.”

 

De dienst Informatietechnologie van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft de verbintenis met Interxion uitgebreid en verlengd voor de duur van zeven jaar. Directeur IT / CIO van de VU,  Bob van Graft noemt de verbintenis “een zeer waardevolle samenwerking die ook voor onderzoekers nieuwe kansen biedt om vanaf het internetknooppunt (AMS-IX) nieuwe netwerk- en datatechnologie toepassingen te ontwikkelen”.

 

Historie

Het Interxion Science Park datacenter is het eerste datacenter van Nederland en vormt hierdoor een van de belangrijkste internetknooppunten en -gemeenschappen van ons land. In de loop der jaren heeft zich een levendige community van bedrijven, carriers, internet service providers en wetenschapsinstellingen gevormd in het datacenter en op de Science Park campus, aangetrokken door de hoogwaardige voorzieningen van onder andere de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA), het latere SURFsara, en de Nikhef.

 

Dirk van de Geer, directeur van Interxion Science Park: “Het Science Park is een levendige smeltkroes waar het bedrijfsleven, wetenschap en innovatie elkaar ontmoeten. Historisch gezien heeft ons datacenter altijd een ondersteunende rol gespeeld voor wetenschappelijke instellingen, aangezien de destijds mede-oprichter van SARA was. We zijn trots dat we deze rol nog steeds mogen vervullen.”