Nieuws

Vitens selecteert AvePoint voor backup en governance van Office 365-omgeving

09 jan 2019 - Categorie: Cloud-diensten

Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland, kiest voor de cloudgebaseerde backup en governance oplossing van AvePoint voor zijn nieuwe Office 365-omgeving. Hiermee voldoet het bedrijf aan zijn wettelijke verplichtingen voor databeheer, en is bovendien verlost van de beheerlast rond backups. Vitens kan zich daardoor puur richten op zijn kernactiviteit: het produceren en leveren van water.


 

Vitens levert water aan 5,7 miljoen klanten vijf provincies in Nederland: Gelderland, Overijssel, Flevoland, Utrecht en Friesland. Vitens heeft vier kantoren en 2.200 medewerkers. De ICT-afdeling draagt zorg voor zowel de kantoorautomatisering als de kritische procesautomatisering. Van oudsher beheert het bedrijf al zijn IT-diensten zelf in externe datacenters met eigen hardware, maar zit momenteel middenin een transitie naar SaaS-oplossingen voor de kantoorautomatisering. Willem-Jan Hessels, teammanager systeembeheer bij Vitens, is verantwoordelijk voor deze ingrijpende cloudmigratie.

Volgens hem is AvePoint de ideale match voor Vitens: “Traditionele backup-oplossingen voor Sharepoint en Office 365 schieten tekort wat betreft bewaartermijnen en mogelijkheden. AvePoint kan als enige partij backups maken van een volledige Office 365-omgeving, en voldoet aan de Nederlandse wetgeving voor dataopslag. Het biedt een standaard cloudoplossing die gewoon werkt, en waar wij geen beheerlast van hebben.”

 

Cloudstrategie

Als waterbedrijf valt Vitens, net als overheidsinstanties, onder zware Nederlandse regelgeving qua security. Om die reden zal het bedrijf zijn kritische infrastructuur altijd zelf blijven beheren. Voor de bestaande, zelfbeheerde Sharepoint- en Exchange-omgeving koos het echter voor een migratie naar Office 365 voor al zijn kantoorautomatisering.

 

Hessels: “Watermaken is ons vak. We willen ons in het vervolg vooral richten op zaken die waarde toevoegen, en ons niet meer druk hoeven maken over zaken als softwareupgrades en het inregelen van backups. Daarom kozen we voor Office 365 voor onze kantoorautomatisering, met AvePoint voor backup en databeheer. Voor een vast licentiebedrag per gebruiker kunnen we er nu op vertrouwen dat al die zaken goed geregeld zijn, en ons verder vooral richten op onze kernactiviteiten.”

 

Voor de bestaande IT-omgeving maakte Vitens al gebruik van de on-premises backupoplossing van AvePoint, wat de keuze makkelijker maakte om ook voor de cloudvariant te kiezen. Hessels: “On-premises backups zijn heel complex. Met traditionele oplossingen kun je vaak wel een volledige Sharepoint-omgeving terugzetten bij calamiteiten, maar niet zo makkelijk één bestand. AvePoint heeft een oplossing waarmee dat wel kan, in de cloud, en zonder complex beheer.”

 

Een ander voordeel is dat Avepoint een Nederlands kantoor heeft, en altijd direct beschikbaar is voor vragen, hulp en advies. Hylke van der Velde, country manager van Avepoint: “Vitens is al jaren een gewaardeerde klant van Avepoint, en we zijn blij dat we met ons product mogen bijdragen aan hun cloudtransitie.”