Nieuws

Hoe kies je de beste cloud-oplossing voor je organisatie?

15 jun 2017 - Categorie: Cloud-diensten

Data uitbesteden aan een derde partij was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Momenteel zijn er veel organisaties die hun IT-systemen uitbesteden aan een externe cloud-dienstverlener


Maar met het enorme aanbod op de markt zien organisaties al snel door de bomen het bos niet meer. Om bedrijven te helpen bij de zoektocht naar een goede cloud-dienstverlener en -oplossing geeft Mehdi Bekkai van OVH tips over hoe je een cloud-oplossing kiest die het beste past bij je organisatie.

Ontwikkelen en testen
Wanneer je organisatie bezig is met de ontwikkeling, testfase en opbouw van een cloud-initiatief, is het zinvol om de cloud-oplossing eerst uit te proberen. VPS (Virtual Private Cloud) is een van de eenvoudigste oplossingen om de cloud mee te testen. Gebruikers hebben root access tot de VPS en kunnen hier gebruik van maken als een dedicated server, alleen wordt deze gehost door een externe dienstverlener. VPS biedt een mooie overgang naar de cloud, omdat de gebruiker de mogelijkheid heeft om de cloud te testen op een virtuele server en te kijken wat het beste bij de organisatie past.  

Public cloud
Zit de organisatie in de vervolgfase van het inzetten van cloud, is de public cloud een voor de hand liggende keuze. Public cloud opereert via een netwerk van fysieke servers en vormt de basis van een infrastructuur waarin tientallen instances of virtuele servers binnen enkele minuten kunnen worden uitgerold. Dit past goed bij een organisatie die veel data verwerkt, high performance calculation (HPC) nodig heeft of e-commerce sites streamt of host. Door de snelheid kan veel traffic op een website worden verwerkt en is de beschikbaarheid van de site hoog.

Naast het verwerken van data is de public cloud ook geschikt om data op te slaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen, afhankelijk van wat de organisatie nodig heeft. Public cloud-opslag richt zich op dataopslag of back-up in de cloud. Object storage is geschikt voor bedrijven die ongelimiteerde dataopslag willen en altijd toegang nodig hebben tot deze data. Cloud Archive past beter bij organisaties die data voor een langere termijn op willen slaan en niet direct toegang willen.  

Private cloud
Wanneer een organisatie bedrijfskritieke data of applicaties in de cloud wil plaatsen, is de private cloud de beste oplossing. In een ‘single tenant’ configuratie heeft iedere gebruiker alleen toegang tot de infrastructuur die optimaal beveiligd is. Met deze configuratie kan de gebruiker zijn eigen infrastructuur bouwen en beheren. Ook hier zijn twee varianten: Dedicated cloud en Software Defined Datacenter (SDDC).       

vRack
Performance of opslag, dataverbruik of traffic: er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden in de cloud. Voor sommige organisaties blijft het daarom lastig te kiezen tussen de public en private cloud. vRack (of een virtual rack) maakt meerdere servers mogelijk, ongeacht het aantal en de fysieke locatie in een datacenter. Hier kunnen de twee technologieën op diverse manieren worden ingezet. Zo zijn er organisaties die hun belangrijkste zaken in de private cloud zetten en specifieke instances in de public cloud.

Daarnaast willen sommige organisaties de eigen infrastructuur behouden en uitbreiden met cloud-infrastructuren via een on-premise of off-premise configuratie. Ook voor organisaties die een deel van hun data op het eigen netwerk willen behouden en de rest in de cloud willen, is vRack Connect een goede oplossing. Zo kunnen organisaties een deel in eigen beheer houden en ook gebruik maken van de flexibiliteit van de cloud.

“De mogelijkheden van de cloud zijn erg divers en de ontwikkeling zet zich gestaag voort, waardoor alle organisaties een op maat gemaakt model moeten kunnen vinden en inzetten”, zegt Mehdi Bekkai. “Kijk goed naar waar de behoefte van de organisatie ligt en laat jezelf adviseren over welke oplossing hier het beste bij past. Op die manier haal je het meeste uit de cloud.”