Nieuws

Duurzame voornemens voor 2019? Vergeet gebruikte elektronica niet

03 jan 2019 - Categorie: ONDERZOEK, UITGELICHT

Onderzoek reBuy: 65% van de Nederlanders is zich niet bewust van mogelijkheid doorverkopen oude elektronica aan refurbished partijen


Wie zijn lijst met goede voornemens voor 2019 wil aanvullen, mag gebruikte elektronica niet vergeten. Het recyclen of verkopen van gebruikte telefoons, consoles of tablets aan een refurbished aanbieder draagt bij aan een duurzamere wereld, omdat zo de hoeveelheid e-waste wordt verkleind. Toch blijkt dat 65 procent van de Nederlanders zich niet bewust is van de mogelijkheid van het doorverkopen van oude elektronica (zoals telefoons, tablets, e-readers, consoles, MacBooks en wearables). Dat blijkt uit onderzoek door CG Panel in opdracht van reBuy, een elektronicabedrijf voor refurbished apparaten.

 

Twee tot vier ongebruikte elektronicaproducten per persoon

Voor veel consumenten is het een bekend verschijnsel: bij aanschaf van een nieuwe telefoon, camera of tablet verdwijnt het oude device al snel in een kast of la. Zo heeft 46 procent van de Nederlanders twee tot vier ongebruikte elektronicaproducten thuis in de kast liggen. Dat het recyclen of verkopen van oude elektronica aan een refurbished aanbieder ook mogelijk is, is bij 65 procent van de mensen niet bekend, terwijl 65 procent van de mensen het aankopen van refurbished elektronica duurzaam vindt. Van de participanten die hebben aangegeven wel eens refurbished elektronica te hebben aangeschaft, houdt ruim de helft (54 procent) zich hier bovendien bewust mee bezig in het kader van duurzaamheid.

 

E-waste terugdringen

Als het aankomt op duurzame voornemens, is het daarom aan te raden eens te kijken welke ongebruikte devices nog in de kast liggen. Tim Fronzek, COO & medeoprichter van reBuy: “We staan er vaak niet bij stil dat alle gebruiksgoederen die we als consument in huis hebben, zoals elektronica, maar ook meubels, speelgoed en witgoed samen een enorme milieu-impact hebben. Het gunnen van een tweede leven aan spullen is daarom van groot belang en reBuy is opgericht om een bijdrage te leveren aan een dergelijke circulaire economie. Het is onze missie om de levenscyclus van consumentenelektronica te verlengen. Zo kunnen we samen e-waste terugdringen en ook in 2019 een bijdrage leveren aan een beter milieu.”

 

Wie in 2019 oude elektronica verkoopt, draagt niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar kan vaak ook rekenen op een extra zakcentje. De aankoopprijs van reBuy hangt onder andere af van de categorie, het model en de conditie van het device. Zo kan er met de iPhone 7 32GB zwart € 295,- verdiend worden, en met de Sony PlayStation 4 (500 GB) € 190,-.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek betreft een steekproef en is uitgevoerd door CG Panel in opdracht van reBuy. In totaal hebben 1.034 Nederlanders van achttien jaar en ouder verschillende vragen beantwoord over duurzaam leven en de reputatie van refurbished producten. De looptijd van het onderzoek betrof acht dagen.